Alle Special Awards 2018 op een rijtje!

Zojuist, op woensdag 7 november, werden in het prachtige Cube design museum alle Erkenningen Goed Industrieel 2018 gepresenteerd en de Special Awards uitgereikt.

De jury onder voorzitterschap van Jan Siebers en verder bestaande uit Zuzanna Skalska en Indre Kalinauskaite droeg op elk van de beoordelingscriteria een zich in het bijzonder onderscheidende inzending voor een speciale onderscheiding. Deze producten vertellen samen het verhaal van industrieel ontwerpen. Er was dit jaar bovendien een product dat zich op alle criteria onderscheidde en daarom werd bekroond met een Special Award for Excellence!

Special Award Materiaal

De opvallende Delta fiets van Mokumono krijgt van de jury een Special Award voor Materiaal. Het frame van deze fiets bestaat uit twee diepgetrokken platen aluminium, die aan elkaar zijn gelast. Dit levert een lichtgewicht en sterk frame op met een uniek design.

Ontwerper Bob Schiller heeft zich laten inspireren door de auto-industrie, waar de dieptrektechnologie vaak wordt toegepast. De jury waardeert het dat Mokumono de wat conservatieve fietsbranche uitdaagt met een innovatieve technologie, die het productieproces vergaand automatiseert, waardoor de arbeidskosten worden gedrukt.

De Amsterdamse producent Mokumono benadrukt dat het frame in Nederland wordt geproduceerd. Dat is haast een unicum, want de Europese fietsproducenten betrekken 97 procent van hun frames uit landen buiten Europese Unie.

Special Award Respect

De Special Award voor Respect gaat naar LEA, de Lean Empowering Assistant, een robot-rollator voor de zorgsector. Ontwerpbureau Spark en Robot Care Systems ontwikkelden een communicatieve zorgrobot die zowel veiligheid als zelfstandigheid biedt.

Lea helpt ouderen of mensen met een ziekte als Parkinson het dagritme te bewaren en ze kan communiceren met de zorgverlener of mantelzorger. De jury waardeert het dat de zorgrobot kan worden afgestemd op de aandoening van de gebruiker en dat de ontwerpers erop hebben gelet dat Lea, ondanks de vele functies en de toegepaste technologie, er niet intimiderend uit ziet. Hierdoor krijgt de gebruiker snel vertrouwen in zijn zorgrobot.

Special Award Ergonomie

Flex/design ontvangt de Special Award voor Ergonomie voor de snoeptomatendispenser. Het apparaat werd ontwikkeld voor de telersvereniging Harvest House, dat de dispenser in supermarkten plaatst.

Door de cascadevorm van de container liggen er nooit teveel tomaatjes bovenop elkaar, wat kneuzing voorkomt. De transportband van zacht rubber werpt de tomaatjes in een bakje. De diagonaal geplaatste noppen op de transportband zorgen ervoor dat consumenten de gewenste hoeveelheid exact kunnen tappen.

De jury waardeert het dat het apparaat makkelijk uit elkaar is te halen om te worden schoongemaakt. De snoeptomatendispenser werkt veel hygiënischer dan met de hand of een schepje de tomaatjes uit een doos of krat halen. Bovendien blijken kinderen het leuk te vinden om zelf tomaatjes te tappen.

Special Award Functionaliteit

De Special Award voor Functionaliteit is voor Mobike. Het Amsterdamse ontwerpbureau Springtime Design maakte voor Mobike een elektrische huurfiets, die speciaal bedoeld voor gebruikers met weinig fietservaring. De e-bike heeft een topsnelheid van twintig kilometer per uur en een bereik van zeventig kilometer.

De jury vindt dat de ontwerpers de fiets een heldere en vriendelijke uitstraling hebben gegeven, die uitnodigt om te gaan fietsen. Ook hebben zij volgens de jury een goed oog gehad voor de behoeftes van de gebruiker. Het zadel kan met één hand gemakkelijk versteld worden en de smartphone klikt veilig in een houder om tijdens het fietsen te gebruiken voor de navigatie.

Special Award Vormgeving

Dock Four krijgt de Special Award voor Vormgeving voor zijn Stylepad. Het bedrijf kwam op het idee om van het mood board een interieurproduct te maken, dat geschikt is voor zowel woning- als de projectmarkt. De Stylepad is een modulair wandmeubel, dat in tal van kleuren, prints en materialen kan worden uitgevoerd.

Volgens de jury is de Stylepad typisch een product dat behalve decoratief ook functioneel is. Het kan dienen als prikbord, whiteboard of akoestisch element, en als boekenplank, klok of USB-oplader. Gebruikers kunnen op de website van Dock Four zelf eigen moodboard samenstellen door stijl en functie te combineren. Het van ABS gemaakte ophangsysteem maakt het mogelijk de Stylepads snel waterpas te hangen en aan elkaar te koppelen.

Special Award Originaliteit

Aan de brievenbus valt meer te innoveren dan je op het eerste gezicht zou denken, merkte de jury bij het beoordelen van Homebox. Daarom kende zij de Special Award voor Originaliteit toe aan dit product.

De traditionele brievenbus zorgt voor veel warmteverlies en tocht in de woning. In opdracht van Trim Trading heeft ontwerpbureau Promea een brievenbus ontworpen die de warmte binnen houdt en de kou buiten. Uit uitgebreide tests is gebleken dat de Homebox hierin goed slaagt.

Opvallend zijn de groene kunststof torsiescharnieren die de buiten- en binnenklep in de afdichtingsrubbers drukken en het product op subtiele wijze van zijn visuele identiteit voorzien.

Special Award for Excellence

Dit jaar gaat de Special Award for Excellence naar Flex/design voor de Lely Astronaut A5 melkrobot. Het Delftse ontwerpbureau werkt al meer dan twintig jaar voor Lely; een lange relatie die haar vruchten afwerpt. Het opvallende rood dat de producten van Lely kenmerkt, komt bijvoorbeeld uit de koker van Flex. Het ontwerpbureau verzorgde de vormgeving van de vijfde versie van Lely's melkrobot. Een belangrijke verandering ten opzichte van het vorige model is de toepassing van elektromotoren in plaats van pneumatische aandrijving. Het resultaat is een stillere en efficiëntere installatie, die voor rust in de stal zorgt. Dit draagt niet alleen bij aan de gezondheid en het welzijn van de koe maar komt ook de melkproductie ten goede. De jury was onder de indruk.

Comments are closed!

Loading more content...