Vijf GIO Special Awards 2012 uitgereikt tijdens 11e Dutch Design Week

Amsterdam, 24 oktober 2012 – Voor ruim 150 belangstellende ondernemers en ontwerpers worden tijdens een wervelende Dinnershow in het Klokgebouw – midden in de Dutch Design Week – alle 69 Erkenningen Goed Industrieel Ontwerp 2012 gepresenteerd én de Special Awards for Excellence uitgereikt. ‘Steeds meer van de inzendingen worden erkend als ‘Goed Industrieel Ontwerp’ en daarmee lijkt het moment dat Designlink haar doelstellingen – het bevorderen van de toepassing van goed industrieel ontwerp – bijna lijkt te hebben gerealiseerd.’ aldus juryvoorzitter prof dr Wim Poelman.

 

Een Erkenning Goed Industrieel Ontwerp, beter bekend onder naam ‘GIO’, is de enige prijs in ons land die het vakmanschap van ontwerper èn opdrachtgever bekroont. Om voor dit keurmerk in aanmerking te komen, moet een product meer dan alleen mooi zijn. Functionaliteit, originaliteit, respect, gebruikswaarde en innovativiteit zijn van even groot belang. Een GIO Erkenning is bovendien een blijk van vertrouwen in de commerciële kracht van het goed ontworpen product. Een GIO Erkenning – te vergelijken met de Amerikaanse Idea Award en de Duitse Red dot en iF-Award – is een gewilde onderscheiding voor de professionaliteit van alle betrokken partijen.

 

Van de bijna 90 ingezonden producten werden er dit jaar 69 met een GIO Erkenning bekroond. Philips Design scoorde met maar liefst 25 inzendingen het meest, maar ook GBO design uit Helmond en npk design uit Leiden deden het dit jaar goed met zeven, respectievelijk zes erkende inzendingen.

 

De vakjury bestaande uit prof dr ir Wim Poelman, dr ir Jan Carel Diehl, dr ir Rianne Valkenburg, John Venneman en Andre Rotte, beoordeelde de inzendingen in vijf categorieën: consumentenproducten, omgevingsinrichting en verkeer, professionele producten, projectinrichting en professionele verpakkingen.

 

In 1986 werden de erkenningen goed industrieel ontwerp (GIO’s) voor het eerst uitgereikt, toen nog onder de naam ioN Erkenningen. Na een paar jaar deel uitgemaakt te hebben van de Nederlandse Designprijzen (2003-2007) staan de GIO’s sinds enige jaren weer op eigen benen. Sinds 2008 worden deze prijzen voor het vakmanschap van ontwerper èn opdrachtgever opnieuw uitgereikt door Designlink. Negenenzestig inzendingen doorstonden de kritische blik van de onafhankelijke jury, zonder uitzondering voorbeelden van excellent Nederlands industrieel ontwerp. Naast de ‘Erkenningen’ kent de vakjury vijf Special Awards toe aan de meest onderscheidende inzendingen op de aspecten respect, functionaliteit, gebruikswaarde, vormgeving, originaliteit. De Erkenning Goed Industrieel Ontwerp is een onafhankelijke prijs die door de keten zelf wordt bekostigd.

 

Elk jaar in oktober vindt Dutch Design Week plaats in Eindhoven. Dutch Design Week werkt als professionele organisatie met steun vanuit de Eindhovense designcommunity aan een stimulerend en dynamisch designklimaat op cultureel, sociaal en economisch gebied in de regio Eindhoven. Hiervoor worden evenementen, congressen, lezingen en workshops georganiseerd vanuit drie dimensies: cultureel prikkelend, sociaal verbindend en economisch versterkend. Doelstelling is het cultureel en economisch en professioneel klimaat voor design in de regio te optimaliseren en Eindhoven ook internationaal te positioneren als Designstad. De Dutch Design Week vindt dit jaar plaats van 20 tot en met 28 oktober op vele locaties in Eindhoven.