Special Award Respect voor Raw Metals van Scope Design

Het recyclen van metalen bespaart weliswaar grondstoffen, maar er is veel energie nodig om ze te smelten, eventueel te scheiden en geschikt te maken voor verdere verwerking. Het Amersfoortse ontwerpbureau Scope Design ontwikkelde een nieuw procédé om metalen te hergebruiken zonder smelten. Met het Raw-Cycling procédé worden de metalen vermalen en onder hoge druk in een mal geperst. Vergeleken met koper dat op de traditionele manier is gerecycled, is de uitstoot van CO2 met 60 procent verminderd.

Het eerste product dat op deze manier is gemaakt is de Raw Metals handdoekhaak. Door het product deels te polijsten krijgt het een geheel eigen en herkenbare esthetiek. Er zullen nog meer badkameraccessoires volgen. Op de website van Cirkelstad zegt Scope directeur Pim Jonkman hierover: "Die badkameraccessoires moeten dan wel de look en feel hebben van gerecyclede producten. Dus niet mooi glimmend en verchroomd, wat veel minder duurzaam is, maar juist een wat ruigere uitstraling. Vandaar de naam (Raw Metals)."

De GIO jury vindt dat Scope Design het begrip respect goed heeft vertaald in een aansprekend product. De RAW Metals handdoekhaak is een eerste voorbeeld van dit omdenken.

Comments are closed!

Loading more content...