Special Award voor Rob Parry

Tijdens de beoordeling werd de jury getroffen door het verhaal achter de inzending van Studio MOM. En zo kwam het dat Rob Parry, vooral bekend van zijn ontwerp voor de PTT tweelingbrievenbus, uit handen van Wolfram Peters een speciale onderscheiding in ontvangst mocht nemen. Parry, inmiddels 94 jaar, besloot zijn dankwoordje met ‘tot volgend jaar’!
“We staan, zeker in dit vak, op schouders van reuzen. Bekende reuzen zoals Gerrit Rietveld, Wim Crouwel, Louis Kalff en Willem Hendrik Gispen. We kennen hen en hun ontwerpen, daar waren het de mannen ook naar. Maar ook minder bekende reuzen, reuzen die vooral bekend om hun ontwerpen. Zoals bijvoorbeeld de Lotus Chair. Een ontwerp dat nota bene net zo oud is als ikzelf maar over onvermoede actuele kwaliteiten blijkt te beschikken. Dat vond Mars Holwerda die de stoel via een inzending voor GIO ook onder de aandacht bracht van de jury. Een verhaal te mooi om zomaar te laten passeren vonden we met zijn allen. Dat doen we dus ook niet en daarom vroegen we Wolfram Peters, een andere reus uit het vak om kort stil te staan te bij de betekenis van de ontwerper en zijn werk.”

Citaat uit de welkomsttoespraak van Gerbrand Bas

Laudatio Wolfram Peters, erelid BNO

Beste Rob,
Je behoort tot de generatie naoorlogse ontwerpers, die in de tweede helft van de vorige eeuw een belangrijke invloed hebben gehad op de Nederlandse samenleving.
Je hebt kunnen studeren bij Gerrit Rietveld en bent later op zijn studio gaan werken. Dat moet een geweldige ervaring zijn geweest en de grondslag hebben gelegd voor je manier van werken. Een vruchtbare carrière met als icoon de tweelingbrievenbus voor de PTT. Je ontwierp hem samen met Emile Truijen, één van mijn leermeesters. Na uitgebreid onderzoek is het jullie destijds gelukt een slim en geavanceerd systeem te ontwerpen om de bus te lichten en lokale post en overige postcodes van elkaar te scheiden. In 1985 maakten Peter Krouwel en ik voor de PTT de enkelvoudige bus en 1992 kreeg npk design de opdracht een opvolger voor jullie bus te ontwerpen. Duidelijk was dat we aan het vernuftige lichtingssysteem niets mochten wijzigen.
Iets wat we beiden tijdens het ontwerpen nooit aan gedacht hadden dat de bussen nu langzaam uit het straatbeeld verdwijnen.
Naast ontwerper was je ook docent en heb je aan de wieg gestaan van de carrière van een nieuwe generatie ontwerpers.
Je behoort tot de groep die het pad hebben gebaand voor het vak industrieel ontwerpen. Collega en tijdgenoot van mensen als Wim Crouwel, Wim Rietveld, Emile Truyen, André Cordemeyer, Friso Kramer en Benno Premsela. Met een paar heb je zelfs intensief samengewerkt of jullie waren collega’s bij hetzelfde bedrijf.
In het beeldmateriaal van je omvangrijke oeuvre valt op dat schaalmodellen voor jou een belangrijk middel zijn om je gedachtengoed te visualiseren. Blijkbaar omringen ze je nog dagelijks. Ze spreken tot de verbeelding en zijn schitterend.
Uit de schaarse interviews met jou sprankelt de passie die je hebt voor het vak.
Naast de tweelingbrievenbus heb je vele andere producten ontworpen. Vooral meubelen, interieurs en beursstands. Je bent een alleskunner en dat al bijna een eeuw lang.
Het moet een bijzondere eer voor je zijn dat Mars Holwerda van studio MOM het ontwerp van de Lotus heeft opgepakt en dat de stoel weer decennia lang mee kan.
Reden genoeg voor Designlink je werk te honoreren. Het is me een genoegen je de special ‘award of respect’ uit te reiken.

Comments are closed!

Loading more content...