Special Awards Goed Industrieel Ontwerp 2019 uitgereikt!

Eindhoven, 21 oktober 2019 - Vanavond zijn tijdens een wervelende dinnershow in FIFTH vijf Special Awards uitgereikt.De onafhankelijke vakjury bestaande Hans Robertus (Holland Branding Groep) Zuzanna Skalska (360 Inspiration) en onder voorzitterschap van Jan Siebers (Hoofd Product Design Hogeschool van Amsterdam) heeft begin oktober 36 producten erkend als ‘Goed Industrieel Ontwerp’. De jury heeft bovendien het recht om elk van de vijf beoordelingscriteria een ‘Special Award’ toe te kennen. Een van de inzendingen onderscheidde zich op een bijzonder respectvolle manier naar het verleden en werd daarom onderscheiden met een bijzondere award.

Special Award Respect
Raw Metals

Het recyclen van metalen bespaart weliswaar grondstoffen, maar er is veel energie nodig om ze te smelten, eventueel te scheiden en geschikt te maken voor verdere verwerking. Het Amersfoortse ontwerpbureau Scope Design ontwikkelde een nieuw procédé om metalen te hergebruiken zonder smelten. Met het Raw-Cycling procédé worden de metalen vermalen en onder hoge druk in een mal geperst. Vergeleken met koper dat op de traditionele manier is gerecycled, is de uitstoot van CO2 met 60 procent verminderd.

Het eerste product dat op deze manier is gemaakt is de Raw Metals handdoekhaak. Door het product deels te polijsten krijgt het een geheel eigen en herkenbare esthetiek. Er zullen nog meer badkameraccessoires volgen. Op de website van Cirkelstad zegt Scope directeur Pim Jonkman hierover: "Die badkameraccessoires moeten dan wel de look en feel hebben van gerecyclede producten. Dus niet mooi glimmend en verchroomd, wat veel minder duurzaam is, maar juist een wat ruigere uitstraling. Vandaar de naam (Raw Metals)."

De GIO jury vindt dat Scope Design het begrip respect goed heeft vertaald in een aansprekend product. De RAW Metals handdoekhaak is een eerste voorbeeld van dit omdenken.

Special Award Ergonomie
Kverneland iXTrack T

De Kverneland iXTrack T is het resultaat van de intensieve samenwerking van technici en constructeurs van Kverneland Group en de ontwerpers van FLEX/design. Bij de ontwikkeling van deze getrokken veldspuit hebben de eisen en wensen van de gebruikers voorop gestaan. Zij willen een compact design, hightech elektronica, een hoge mate van gebruiksvriendelijkheid en een dynamische uitstraling.

De ontwerpers van FLEX/design hebben zich gericht op de ergonomische aspecten en de vormgeving. Zij creëerden een slim, geïntegreerd ontwerp, dat zorgt voor optimale werking, gebruiksgemak en uniformiteit in vorm- en kleurtaal en kwaliteitsbeleving van de Kverneland spuitenfamilie.

De GIO jury viel vooral voor de door FLEX/design ontwikkelde modulaire opbouw van de tank, waarin de essentiële onderdelen op een logische wijze zijn geordend maar ook ongewoon goed toegankelijk.

Special Award Vormgeving
Dunlop Snugboot

Dat er aan de laars nog veel valt te innoveren bewijst producent Dunlop met zijn Snugboot. Maar liefst drie patenten zijn in deze laars verwerkt. FLEX/design ontwikkelde in samenwerking met het Dunlop Protective Footwear team een laars voor professionele gebruikers, die hen ultiem comfort biedt ook na uren te hebben gewerkt.

Snugfit zorgt voor een smallere pasvorm rondom de enkel, terwijl de Flex zone zorgt voor het behoud van het in- en uitstapgemak waardoor het bekende geklos wordt voorkomen. Verder dragen drie gepatenteerde componenten bij aan het comfort. De flexibele Purotex upper is een waterdicht en ademend vierlaags textiellaminaat, dat speciaal voor deze laars is ontwikkeld. De buitenlaag van Purofort maakt de laars licht in gewicht en isolererend. StabilityFix houdt de hiel stevig op zijn plek en ondersteunt de voet op ieder terrein.

De technologische innovaties van Dunlops Snugboot gaan volgens de GIO jury goed samen met esthetische aspecten zoals de mooie combinatie materialen, detaillering, robuustheid en zachtheid.

Special Award Originaliteit
Bo Touch Bin

Bo Touch Bin van Brabantia stelt de gebruiker in staat om op een makkelijke manier zijn afval te scheiden. De afvalbak kan hiertoe worden voorzien van drie binnenbakken. Door de Bo Touch Bin de op vier slanke pootjes te zetten ziet hij er niet uit als een typische afvalbak. De extra hoogte biedt bovendien een ergonomisch voordeel, want men hoeft niet te bukken om de afvalzakken te verwisselen.

De jury zegt hierover: "Brabantia heeft een product waarvan de vorm bijna vast lijkt te liggen toch een geheel nieuw uiterlijk weten te geven. En dat is knap bij zo'n ogenschijnlijk simpel product. Door de bin op poten te zetten wordt ook nog eens grotere visuele ruimte gecreëerd en kunnen robotstofzuigers overal bij."

Bo Touch Bin is voor een deel gemaakt van hoogwaardige gerecyclede materialen en voldoet aan het Cradle-to-Cradle Level Bronze. De ontwerpers van Brabantia's Value Factory hadden het doel om afval mooi te maken. Een ambitie die ze op twee manieren hebben bereikt.

Special Award Functionaliteit
UP Traplift

Sinds de eerste traplift werd geïnstalleerd in de jaren dertig van de vorige eeuw worden stalen rails toegepast. Dat is om meer dan één reden niet het meest geschikte materiaal, vindt Dennis Vroegindeweij, de oprichter van DeVi-Stairlifts. Aluminium is volgens hem beter, want het is lichter en duurzamer dan staal.

Vroegindeweij, die al jaren werkzaam is in de trapliftenbranche, ontwikkelde de Up Traplift, die bestaat uit twee basiselementen, een recht element en een gepatenteerd universeel bochtsegment. De bochtsegmenten zijn niet alleen eenvoudig aan elkaar te koppelen maar kunnen ook nog eens iedere denkbare bocht vormen. De complete traplift kan ook nog eens zonder buigen of lassen geïnstalleerd worden. Dit maakt later aanpassingen en hergebruik van componenten mogelijk.

Behalve om het gemak van de installatie prijst de GIO jury de automatisch draaiende stoel van de UP traplift. Hierdoor kan de gebruiker altijd veilig en gemakkelijk op- en afstappen. Het opklappen van de voetenplank gebeurt met een druk op de knop. Bukken is dus niet nodig. Kortom: een overtuigend voorbeeld van een functionele innovatie.

Bijzondere Vermelding
Footstool Lotus Chair

Hoe kun je een stoel uit de jaren zestig weer actueel maken? Door hem te voorzien van een voetenbank en op eigentijdse wijze af te werken. Dit is wat het ideële Arnhemse vintage meubellabel Sixty Fruits heeft gedaan met de uit 1967 stammende Lotus Chair van Rob Parry.
Hiervoor zijn de ontwerpers van studioMOM met de 94 jarige ontwerper van het origineel aan tafel gaan zitten. Het resultaat is Footstool, een voetenbank die helemaal past bij het ontwerp dat Parry ruim vijftig jaar geleden maakte.
De ontwerpers hebben consequent gekozen voor de minst belastende manier van afwerken. Dus poedercoating in plaats van natlakken en handmatig in de was zetten in plaats van beitsen. De gebruiker kan de stoel laten aanpassen door de mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt, die werken bij Sixty Fruits.

studioMOM heeft ook de oorspronkelijke Lotus Chair opnieuw ontwikkeld waardoor deze voldoet aan de huidige ergonomische eisen en constructieve mogelijkheden.
De GIO jury heeft waardering voor het respect dat studioMOM toont voor het oorspronkelijke ontwerp van Rob Parry.


Alle producten zijn tijdens de Dutch Design Week te zien op de gelijknamige tentoonstelling in Hal 3 van het Klokgebouw en daarna van februari 2020 in Cube design museum in Kerkrade.


Zuzanna Skalska, jurylid en trendanalist, ziet het niveau van de inzendingen ieder jaar stijgen. Regelrechte flops zitten er volgens haar niet meer bij. Zij merkt ook op dat steeds vaker de inzendingen het resultaat zijn van teams, waarin industrieel ontwerpers, werktuigbouwers en andere specialisten samenwerken. Onder de inzendingen heeft één samenwerking haar verrast, die van studioMOM en de 96-jarige ontwerper Rob Parry. De voetenbank die ze samen ontwikkelden voor de uit de jaren zestig stammende Lotus Chair van deze ontwerper, geeft dit retro product nieuwe glans.
Een thema als duurzaamheid lijkt zich ook blijvend te evolueren, merkt jurylid Jan Siebers. Het circulaire denken is niet meer weg te denken. Daarnaast ziet hij vernieuwingen in sectoren waar je deze niet direct zou verwachten. Brabantia bijvoorbeeld promoveert de afvalbak tot elegant interieurobject en Flex/design gaf de Dunlop werklaars nieuw comfort mee.
Jurylid Hans Robertus mist mist vooral elektrische apparaten en verlichting. Wellicht kunnen Philips en Signify, het voormalige Philips Lighting, kunnen worden overtuigd om hun fraaie producten in te zenden voor de GIO Erkenningen van 2020


GIO

De jaarlijkse toekenning van de Erkenningen Goed Industrieel Ontwerp wordt georganiseerd door Designlink. Designlink is een platform voor hoogwaardige initiatieven die tot doel hebben de ‘designketen’ te professionaliseren. Dat kan gaan om opdrachtgeverschap en ondernemerschap, maar ook om kennis en beleidsontwikkeling. Designlink werkt samen met (regionale) partners en profileert zich als Nederlands enige design-ketenorganisatie.
https://gio.nl/
https://www.designlink.nl/

Dutch Design Week

Dutch Design Week (DDW), in 1998 voortgekomen uit de Dag van het Ontwerp, is in twaalf jaar uitgegroeid tot het grootste designevenement van Noord-Europa. DDW vindt elk jaar plaats in de laatste week van oktober (9 dagen) in Eindhoven en geniet naamsbekendheid tot ver over de landsgrenzen. DDW biedt een podium voor ontwerpers en is de verbindende factor tussen design, technologie, mensen en disciplines.
https://www.ddw.nl

Cube design museum

Cube design museum is het eerste museum van Nederland volledig gewijd aan design. Cube toont design met inhoud; design dat impact heeft op de wereld. Een bezoek aan Cube geeft inzicht in het proces van design, inspireert en stimuleert actief mee te denken over de vormgeving van de wereld. Cube presenteert niet alleen exposities van toonaangevend internationaal en Euregionaal design, maar fungeert ook als multidisciplinair laboratorium, waar bezoekers samen met studenten en ontwerpers werken aan innovatief product design.
Cube en Designlink sloten vorig een driejarige samenwerkingsovereenkomst waarbij Cube het ontwerp en productie van de tentoonstellingen in Eindhoven en Kerkrade en verzorgt en de jaarlijkse uitreiking faciliteert.
https://www.cubedesignmuseum.nl/


Noot voor de redactie (niet voor publicatie):Voor meer informatie en/of hoog resolutie beeldmateriaal van de producten kunt u contact opnemen met: Gerbrand Bas (06 23 36 57 75) of gio@designlink.nl.

Comments are closed!

Loading more content...